PODPROGRAM 2017 – efekty
1. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubawie z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Olsztynie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
-
tłuszcze (olej rzepakowy),
-
dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 461 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 21,7886 ton żywności;
o 2463 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2017 dla 31 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 2 spotkania dla 19 uczestników
• Kulinarne – 2 spotkania dla 25 uczestników.