W dniu 13 lutego 2017 r. o godz. 10:00 (I grupa) i 12:30 (II grupa) w sali sesyjnej Urzędu Miasta w Lubawie, zostały zorganizowane warsztaty kulinarne – „Rodzinne gotowanie z wykorzystaniem sezonowości produktów”. Celem prowadzonych warsztatów było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:
- przedstawienie możliwości związanych z ekonomią kuchni domowej przy wykorzystaniu sezonowości,
- tworzenie, poprzez praktyczne warsztaty, dań z wykorzystaniem sezonowych produktów,
- uświadomienie roli sezonowych produktów w żywieniu,
- przedstawienie propozycji dań na niskobudżetowe, smaczne i zdrowe potrawy.
Dzięki warsztatom uczestnicy nabyli nowe umiejętności, m.in.:
- poznanie roli sezonowych produktów w codziennej diecie,
- zdobyli wiedzę jak tworzyć niskobudżetowe dania z wykorzystaniem produktów sezonowych,
- poznanie przepisów z wykorzystaniem produktów sezonowych,
- urozmaicenie jadłospisu o dania z wykorzystaniem produktów otrzymywanych
w ramach POPŻ i z zachowaniem zasad sezonowości.
Do udziału w zajęciach uprawnione są osoby korzystająca z pomocy żywnościowej
w ramach PO PŻ Podprogram 2016.