PODPROGRAM 2018 – efekty
- Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubawie z terenu województwa warmińsko – mazurskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Olsztynie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 475 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa warmińsko – mazurskiego
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 24,795 ton żywności;
o 2233 paczek żywnościowych;
- W ramach Podprogramu 2018 dla 27 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Żywieniowe – 2 spotkania dla 22 uczestników
- Kulinarne – 2 spotkania dla 13 uczestników
- Niemarnowanie żywności -2 spotkania dla 23 uczestników