PODPROGRAM 2018 – efekty

PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubawie z terenu województwa warmińsko – mazurskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Olsztynie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 475 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa warmińsko – mazurskiego
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 24,795 ton żywności;

o 2233 paczek żywnościowych;

  1. W ramach Podprogramu 2018 dla 27 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
  • Żywieniowe – 2 spotkania dla 22 uczestników
  • Kulinarne – 2 spotkania dla 13 uczestników
  • Niemarnowanie żywności -2 spotkania dla 23 uczestników