PODPROGRAM 2019 – efekty

PODPROGRAM 2019 – efekty

  1. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubawie z terenu województwa warmińsko – mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 567 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa warmińsko – mazurskiego.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 31.861,91 kg żywności;

o 3125 paczek żywnościowych;

  1. W ramach Podprogramu 2019 dla 24 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
    • Żywieniowo – dietetyczne – 3 spotkania dla 7 uczestników
    • Kulinarne – 2 spotkania dla 17 uczestników
    • Niemarnowania żywności – 3 spotkania dla 7 Uczestników