Dnia
27 maja 2019 r. o godz. 9.00 ( grupa I) i 11.00 (grupa II) w sali OSP
w Lubawie odbędą się warsztaty kulinarne dla osób zakwalifikowanych
do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc
Żywnościowa 2014-2020.
Celem prowadzonych warsztatów będzie wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m. in.:
- Przedstawienie możliwości związanych z ekonomią kuchni domowej przy wykorzystaniu sezonowości,
- Tworzenie poprzez praktyczne warsztaty dań z wykorzystaniem sezonowych produktów,
- Uświadomienie roli sezonowych produktów w żywieniu,
- Przedstawienie propozycji dań na niskobudżetowe, smaczne i zdrowe potrawy.
Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m. in.:
- Poznanie roli sezonowych produktów w codziennej diecie,
- Zdobycie wiedzy się jak tworzyć niskobudżetowe dania z wykorzystaniem produktów sezonowych,
- Poznanie przepisów z wykorzystaniem produktów sezonowych,
- Urozmaicenie jadłospisu o dania z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach POPŻ i z zachowaniem zasad sezonowości.
Osoby zainteresowane do udziału w warsztatach mogą zgłaszać się do siedziby Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Lubawie, ul. Rzepnikowskiego 9A ( dotyczy osób zakwalifikowanych do udziału w programie POPŻ 2014-2020 Podprogram 2018).